WASHINGTON - Een derde van de babyfoto's in vrouwenbladen laat een baby zien in een onveilige slaaphouding. Tweederde van die foto's laat bovendien een kind zien dat in een verkeerde slaapomgeving slaapt.

Wetenschappers van het Children's National Medical Center bekeken voor dit onderzoek foto's van slapende baby's in 24 magazines die veel gekocht worden door vrouwen tussen de 20 en 40 jaar oud.

Zij ontdekten dat veel van deze foto's houdingen laten zien die de kans op een vorm van wiegendood - Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) - verhogen.

Niet alleen sliep de baby vaak op zijn buik of zij in plaats van op zijn rug. Ook werden er te zachte bedden afgebeeld. De beelden in de tijdschriften stroken totaal niet met wat doktoren adviseren.

Moeders zouden moeten weten dat wat zij in magazines zien niet overeenkomt met wat in werkelijkheid het beste is voor hun baby.

SIDS
In Nederland komt wiegendood maar weinig voor. In 2002 ging het om 22 gevallen. Om SIDS te voorkomen, raadt het American Academy of Pediatrics aan om baby's op hun rug te laten slapen, in hun eigen bedje. Ook raden zij het gebruik van kussens, dekbedden en dekens af.