Steeds meer jongeren doen soa-test

AMSTERDAM - Het aantal jongeren dat zich bij de GGD meldt voor een soa-test is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld. In 2003 deden 15.000 jongeren een test, in 2008 was dit aantal gestegen tot 35.000.

Dat heeft Soa Aids Nederland maandag gemeld. Uit recent onderzoek van de Rutgers Nisso Groep is gebleken dat 43 procent van alle jongeren onder de 25 jaar ooit een soa-test heeft gedaan.

Dit kan behalve bij de GGD bijvoorbeeld ook bij een huisarts, al verkiezen veel jongeren de GGD omdat het hier anoniem kan.

Het aantal vrouwen dat een test doet ligt hoger (51 procent) dan het aantal mannen (34 procent).

Nieuwe relatie

De meest genoemde reden voor een soa-test is zowel bij mannen als vrouwen de start van een nieuwe relatie. De meest voorkomende soa die wordt geconstateerd is chlamydia: hieraan lijdt één op de tien jongeren.

In 2004 bedreef twee derde van de jongeren de liefde bijna altijd met een condoom. In 2007 zei driekwart van de ondervraagden vrijwel altijd beschermd te vrijen.

Campagne

Vooral binnen een relatie blijkt het condoomgebruik van tieners en twintigers niet consequent. Van hen schuift 40 procent bij een nieuwe relatie binnen drie maanden het condoom aan de kant.

Soa Aids Nederland presenteerde de cijfers maandag bij de start van de jaarlijkse campagne die veilig vrijen onder jongeren moet bevorderen.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie