HANNOVER - Duitse supermarkten halen rucola uit de schappen omdat tussen de bladeren het giftige klein kruiskruid kan zitten.

De discounter Plus maakte woensdag bekend uit voorzorg de slasoort voorlopig nergens meer te verkopen.

Plus reageerde op een waarschuwing van een Duitse wetenschapper. De onderzoeker van het farmaceutisch instituut van de universiteit Bonn stelde vast dat zich tussen rucola die in de Bondsrepubliek te koop is, bladeren van klein kruiskruid kunnen bevinden.

Verdachte gevallen

Zelfs kleine hoeveelheden van deze plant kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid, aldus de deskundige.

Hij onderzocht aanvankelijk een verpakking uit een supermarkt in Hannover, maar stuitte daarna ook in andere winkels op verdachte gevallen.

Verwijderen

De autoriteiten hebben nog niet op het onderzoek gereageerd, meldden Duitse media. De liberale oppositiepartij FDP pleitte woensdag voor een meldplicht voor het kruid in bijvoorbeeld gebieden waar sla wordt geteeld.

De partij vindt het niet goed als consumenten zelf de giftige blaadjes uit de rucola moeten verwijderen.

Schadelijk

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) liet in een reactie weten dat er geen informatie is dat het eten van rucola die in Nederland te koop is schadelijk is voor de gezondheid.

''Zover wij weten hoeft de Nederlandse consument zich geen zorgen te maken'', zei een woordvoerder van de VWA.

Europese landen informeren elkaar als zich risico's voordoen op het gebied van voedsel en waren die zich behalve in eigen land ook in andere landen zouden kunnen voordoen.