DEN HAAG - De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) waarschuwt voor nepgeneesmiddelen tegen de Mexicaanse griep. Een woordvoerster van de VWA bevestigde dinsdag een bericht daarover in het Nederlands Dagblad.

De VWA is een onderzoek begonnen naar de aanbieders van colloïdaal zilver op internet.

De aanbieders beweren dat mensen met dat middel kunnen voorkomen dat ze de Mexicaanse griep oplopen.

De VWA zegt dat het een levensmiddel is en ''daar mag je geen geneeskracht aan toe schrijven''. Colloïdaal zilver is water met erg kleine zilverdeeltjes en wordt soms gebruikt als voedingssupplement.

Reguliere kanalen

De VWA adviseert alleen gebruik te maken van de ''reguliere kanalen'' om geneesmiddelen te kopen tegen de Mexicaanse griep.

Onlangs benadrukte directeur Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat mensen zich niet moeten laten verleiden tot allerlei middeltjes die nu op de markt komen. ''Er wordt een hoop onzin verkocht. De producten spelen in op angst. Alleen Tamiflu werkt.''

Die virusremmer wordt vanaf deze week alleen nog voorgeschreven aan mensen die bij griep een risico lopen. Zij zijn vatbaarder voor complicaties, zoals een longontsteking. Zieken die geen risico lopen, kunnen het middel krijgen, maar moeten het dan wel zelf betalen.