AMSTERDAM - De helft van alle 20- tot 25-jarige mannen heeft wel eens een joint opgestoken. Onder vrouwen van deze leeftijd gaat het om minder dan een derde.

Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hoger opgeleide jongeren experimenteren vaker met cannabis, maar regelmatig gebruik komt vaker voor onder laagopgeleiden.

Het onderzoek van het CBS richtte zich op jongeren tussen 15 en 25 jaar. Van hen had in 2007/2008 een derde wel eens geblowd.

Onder 15- tot 20-jarigen zei 24 procent ooit een joint te hebben opgestoken, onder 20- tot 25-jarigen ging het om 41 procent. Ruim een op de tien jongeren zei de afgelopen dertig dagen nog te hebben geblowd.

Cannabis

Jonge mannen gebruiken vaker cannabis dan jonge vrouwen. Van de mannen tussen 15 en 25 jaar heeft 39 procent wel eens een joint gerookt, onder vrouwen gaat het om 26 procent.

In de leeftijd tussen 20 en 25 jaar heeft onder mannen de helft wel eens cannabis gerookt, terwijl het onder vrouwen gaat om minder dan een derde.

Ook komen onder mannen meer regelmatige gebruikers voor. Ruim een op de tien mannen tussen 15 en 20 jaar en twee op de tien mannen van 20 tot 25 jaar had de afgelopen dertig dagen nog een joint gerookt. Onder vrouwen ging het om respectievelijk vijf en zes procent.

Basisschool

Als gekeken wordt naar de opleiding van de gebruikers, blijkt dat experimenten met cannabis vaker voorkomen onder hoogopgeleide jongeren.

Van de studenten aan hogescholen en universiteiten had 36 procent wel eens geblowd, tegen 27 procent van de jongeren die alleen de basisschool hebben afgerond. "Regelmatig gebruik komt echter frequenter voor onder laagopgeleiden", constateert het CBS.

Grote steden

Verder blijkt dat in grotere steden aanzienlijk vaker wordt geblowd dan op het platteland. In zeer dichtbevolkte gebieden blijkt regelmatig gebruik van cannabis zelfs drie keer vaker voor te komen dan op het platteland.