AMSTERDAM - Zwangere vrouwen in Nederland maken zich nauwelijks zorgen over de pijn van de bevalling. Het merendeel wil dan ook geen pijnbestrijding wanneer de baby zich aandient.

Dat blijkt uit een enquête naar pijnbestrijding van de medische zwangerschapssite Gezondzwangerzijn, onder ruim 70 vrouwen.

Nederlandse vrouwen zijn geen softies. 9 op de 10 zwangere vrouwen zeggen zich weinig tot geen zorgen te maken over de pijn van de komende bevalling. Slechts 17 procent geeft vóór de bevalling aan pijnbestrijding te willen.

Een groot deel van de vrouwen lijkt sowieso niet erg met pijnbestrijding bezig te zijn: zo’n 65 procent zegt (nog) niet te weten hoe haar arts/verloskundige over het onderwerp denkt.

Pijnervaring

Van de vrouwen die al eerder een kind hebben gekregen, geeft 64 procent aan geen pijnbestrijding te hebben gehad tijdens de bevalling. Hoe zij de pijn vervolgens hebben ervaren, is verschillend. De cijfers die zij voor de mate van pijn gaven, lagen zeer verspreid op een schaal van 1 (weinig) tot 10 (veel). De gemiddelde pijnscore was een 6,5.

Wie wél opziet tegen de bevallingspijn, hoeft zich geen zorgen te maken. Alle vrouwen die aangaven dat ze pijnbestrijding wilden, hebben het ook gekregen.