NEW YORK - Televisie kijken blijkt slechter voor kinderen dan gedacht. Kinderen hebben wanneer zij te veel televisie kijken namelijk een hoger risico op het ontwikkelen van een verhoogde bloeddruk.

De resultaten van het onderzoek waren hetzelfde bij kinderen met overgewicht als bij kinderen met gezond gewicht.

De onderzoekers bestudeerden voor het onderzoek 111 kinderen tussen de drie en acht jaar oud. De kinderen kregen een apparaat om waarmee hun bewegingsactiviteit werd gemeten.

Ook werd door de ouders bijgehouden hoeveel uur per dag hun kind televisie keek, hoeveel uur ze zaten of bezig waren met bepaalde activiteiten.

Bloeddruk

De resultaten van het onderzoek lieten zien dat het voor de bloeddruk niet uitmaakte dat kinderen zittende activiteiten deden, maar dat er een duidelijk verband was te zien tussen de bloeddruk en het kijken naar televisie.

Ongeacht het lichaamsgewicht was de bloeddruk bij kinderen die het langst en vaakst televisie keken significant hoger dan bij kinderen die minder keken.

Lichamelijke activiteiten

De onderzoekers adviseren dan ook kinderen niet meer dan 2 uur per dag televisie te laten kijken en dat te combineren met minstens een uur lichamelijke activiteiten per dag.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in the Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine van augustus.