DEN HAAG - Tamiflu is waarschijnlijk vanaf volgende week op recept gratis verkrijgbaar bij apotheken. De apothekerskoepel KNMP verwacht dat minister Ab Klink (Volksgezondheid) de virusremmer tegen Mexicaanse griep volgende week onder apotheken verspreidt.

Een woordvoerder van de minister bevestigt dat er plannen zijn om zo snel mogelijk een deel van de voorraad antivirale middelen uit te rijden, zodat patiënten met een recept van de huisarts of de GGD het kunnen krijgen.

Wanneer en hoeveel middelen naar de apotheken gaan is nog niet duidelijk, daar wordt nog over gesproken.

Nu is Tamiflu gratis, als de GGD het voorschrijft. Als iemand met een recept van zijn huisarts het middel bij de apotheek haalt, moet hij enkele tientjes betalen.

Rare situatie

"Het aantal griepgevallen is nu zo aan het stijgen, dat de GGD's het binnenkort niet meer aankunnen. Dan kom je in de rare situatie dat iemand die door de GGD wordt geholpen niets hoeft te betalen, maar als de GGD diegene doorverwijst naar de huisarts wegens drukte, wel", aldus een woordvoerder van de KNMP maandag naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

Hij acht het zeer waarschijnlijk dat Klink het middel, waarvan hij zo'n vijf miljoen kuren in voorraad heeft, gaat verspreiden. "Als er de komende dagen geen enkel geval van de Mexicaanse griep meer voorkomt, doet hij het niet. Maar dat is zeer onwaarschijnlijk."

Werkfruit

De Mexicaanse griep leidt tot een ware run op zogenaamd werkfruit. Werkgevers tonen steeds meer interesse in fruit voor op de werkvloer.

Dat meldt het informatiepunt van de landelijke campagne werkfruit maandag. De afgelopen drie weken zou het aantal aanvragen voor een offerte met vijftig procent zijn gestegen.

Weerstand

De bedrijven hopen de weerstand van werknemers te vergroten door ze te voorzien van fruit. Volgens fruitleverancier Groene Tas geeft de uitbraak van Mexicaanse griep een enorme impuls aan de campagne werkfruit, die twee jaar geleden door Paul Rosenmöller werd gelanceerd als onderdeel van het Convenant Overgewicht.

Directeur Sieger Koeman van Groene Tas, die ook campagneleider is, verwacht echter dat de opleving van de interesse in fruit op de werkvloer van tijdelijke aard is. "Over de financiële impact van de Mexicaanse griep hoor je nog weinig. Toch denken wij dat veel bedrijven erdoor geraakt zullen worden. Op dat moment zal men zeker geen werkfruit introduceren."