BILTHOVEN - De vaccinatiecampagne tegen baarmoederhalskanker die in september weer zou beginnen, is uitgesteld tot volgend jaar.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het ministerie van Volksgezondheid en de GGD hebben dat donderdag bekendgemaakt.

Door de verwachte grote uitbraak van de Mexicaanse griep zal er dit najaar naar verwachting geen tijd zijn voor de vaccinatiecampagne.

Daarbij kunnen de meisjes van twaalf die op de rol stonden voor een vaccinatie tegen de kanker de prik niet eens krijgen, als ze koorts hebben door de Mexicaanse griep, stellen de organisaties.

Voorbereiden

De overheid en GGD-afdelingen zijn zich op grote schaal aan het voorbereiden op de uitbraak van de Mexicaanse griep.

De vaccinatie tegen baarmoederhalskanker is sinds dit jaar opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Jonge meisjes vanaf twaalf jaar krijgen in totaal drie prikken. Het is de bedoeling dat het vaccin 70 procent van de gevallen van de kanker voorkomt.

Resterende prikken

De meisjes van dertien tot en met zestien jaar die al voor de zomervakantie zijn gestart met hun inenting, kunnen de resterende prikken na de vakantie wel gewoon krijgen. Zij ontvangen daarvoor een uitnodiging.

De instanties hopen dat het vaccinatieprogramma volgend jaar weer gewoon verder kan gaan. De meisjes die dit jaar geen inentingen hebben ontvangen, komen dan alsnog aan de beurt.