LEIDEN - Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben een eiwit ontdekt dat een grote rol speelt in het veroorzaken van ernstige complicaties van de tropische ziekte bilharzia.

Wereldwijd lijden ruim tweehonderd miljoen mensen aan die worminfectie, die ook regelmatig vakantiegangers in tropische gebieden treft.

Bilharzia, tegenwoordig ook schistosomiasis genoemd, wordt veroorzaakt door de larven van een platworm, die onder de huid kruipen. Dat gebeurt bij zwemmen in stilstaand water.

Infectie

De larven groeien in het lichaam uit tot volwassen wormen. Mensen die een infectie hebben opgelopen, merken dat soms pas jaren later.

Dan kunnen lever, milt, blaas en darmen al aangetast zijn. Ook blaaskanker en leverfibrose is mogelijk.

Eitjes

De complicaties van de ziekte ontstaan doordat de volwassen wormen in het lichaam eitjes leggen. Het eiwit dat nu in het LUMC is ontdekt, zet cellen aan het werk om de indringers te verdrijven, maar veroorzaakt daardoor leveraandoeningen.

Als de infectie direct wordt opgemerkt, zijn er medicijnen beschikbaar die de eitjes doden. Nu het eiwit is ontdekt, zijn nieuwe behandelmethodes mogelijk voor gevorderde stadia van bilharzia.

Allergie

De Leidse parasitologen denken dat het eiwit dat zij hebben geïsoleerd, ook een rol speelt bij het ontstaan van allergische aandoeningen zoals astma en hooikoorts.

Daarbij is sprake van eenzelfde soort afweerreactie. Nader onderzoek is nodig om daar meer inzicht in te krijgen, aldus het LUMC.