NIJMEGEN - Wandelaars met overgewicht vallen eerder flauw omdat hun vochtgehalte snel daalt tijdens het lopen van de Vierdaagse. Dat is de voorlopige conclusie van inspanningsfysiologe Maria Hopman van het Nijmeegse Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC).

De onderzoekster bekijkt tijdens de Vierdaagse de rol van gewicht tijdens fysieke inspanning.

''We zien duidelijk dat wandelaars met overgewicht een groter risico lopen op uitdroging. Ze raken veel vocht kwijt in vergelijking met mensen met een normaal gewicht'', aldus Hopman.

Zij gaf een groep van honderd wandelaars, van wie de helft overgewicht heeft, een mobiel toilet waarmee ze hun urine kunnen opvangen. De opgevangen urine wordt gewogen en op basis daarvan kan de onderzoekster ook berekenen hoeveel vocht de testpersonen kwijtraken door te zweten.

Plasresultaten

Het mobiele toilet functioneert goed. De opgevangen urine neemt na het plassen een vaste vorm aan. De testwandelaars houden ook bij hoeveel zij drinken en kunnen hun plasresultaten op diverse plekken langs de route afgeven.

''Ook de vrouwen hebben er geen problemen mee'', aldus Hopman.

De dikke wandelaars verliezen tijdens het wandelen snel gewicht. Toch is dat maar tijdelijk, want het gaat vooral om verloren vocht.

''Dat is na het wandelen snel weer aangevuld'', stelt de inspanningsfysiologe. Van de honderd proefpersonen zijn er inmiddels vijf uitgevallen.