BRUSSEL - De Europese Commissie heeft woensdag een voorstel gepresenteerd om Alzheimer en aanverwante ziekten beter te bestrijden.

De EU-landen zetten zich samen in voor effectieve preventie, diagnose, behandeling en verzorging van patiënten met Alzheimer of een andere vorm van dementie.

Alzheimer is met 70 procent van de gevallen de meest voorkomende vorm van dementie in Europa. Momenteel lijden volgens de commissie meer dan zeven miljoen mensen in de EU aan de ziekte. Naar verwachting zal dat aantal de komende twintig jaar verdubbelen.

''Het verliezen van het verstandelijk vermogen is geen normaal onderdeel van het ouderwordingsproces. Naarmate de Europese populatie vergrijst, moeten we solidair zijn en meer samenwerken om dementie tegen te gaan'', zei eurocommissaris Androulla Vassiliou (Gezondheid).

Betere gezondheid

Het initiatief van de commissie moet de patiënten hoop en een betere gezondheid bieden. Ook moet het de stijgende economische en sociale lasten van dementie indammen. In 2005 werden de kosten in de 27 EU-landen geschat op 130 miljard euro, oftewel 21.000 euro per patiënt.

De lidstaten bundelen ook hun krachten in het onderzoek naar Alzheimer. ''Dit is een mogelijkheid voor de Europese wetenschap en een antwoord op een uitdaging van onze moderne maatschappij'', zei eurocommissaris Janez Potocnik (Onderzoek).