Terughoudendheid met rimpelvullers

DEN HAAG - Privéklinieken mogen permanente rimpelvullers slechts terughoudend en onder strikte voorwaarden gebruiken bij patiënten. Deze norm van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie hanteert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bij het toezicht op de klinieken. Dat antwoordt minister Ab Klink (Volksgezondheid) dinsdag op Kamervragen van de SP.

Bij overtreding kan de inspectie optreden tegen de klinieken. De IGZ waarschuwt al jaren voor het gebruik van de rimpelvullers, die ernstige bijwerkingen kunnen hebben zoals littekenweefsel, pijnlijke knobbels of een verminderd gezichtsvermogen. Toch bleek dit voorjaar dat bijna de helft van de klinieken de behandeling nog aanbiedt.

Ook Klink zegt nu het geen goede zaak te vinden mensen met permanente rimpelvullers te behandelen. Maar een verplichte vergunning voor klinieken die de middelen gebruiken, zoals de SP had gevraagd, vindt hij niet nodig. In de ogen van de minister volstaan de wettelijk vastgelegde kwaliteitsregels voor goed toezicht.

Ook wilden de socialisten dat permanente rimpelvullers als geneesmiddelen te boek komen te staan. Dan gaan veel strengere eisen gelden voor registratie en veiligheid. Ook hier wil de minister niet aan. Hij vindt eerder dat de verkeerde toepassing van bepaalde middelen als rimpelvullers moet worden teruggedrongen.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie