RIJSWIJK - Mannen met een erectiestoornis hebben veel meer baat bij een persoonlijk dieetadvies en meer lichamelijke inspanning dan bij algemene informatie over voeding en beweging. Die informatie is veel minder effectief.

Dat staat in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) naar aanleiding van een onderzoek naar de positieve invloed op erectiestoornissen bij een intensief leefstijlprogramma.

Voor het onderzoek werden twee groepen geformeerd: een interventie- en een controlegroep. ''De interventiegroep kreeg gedetailleerd persoonlijk advies over gewichtsreductie, dieetverbetering en uitbreiden van lichamelijke activiteiten, met persoonlijke begeleiding'', schrijft het NVtG.

Controlegroep

De controlegroep kreeg alleen algemene informatie over voeding en lichamelijke inspanning. Belangrijke uitkomst na twee jaar was dat bij een aanzienlijke meerderheid van de mannen herstel van erecties optrad.

Dat gebeurde na het behalen van behandeldoelen als gewichtsreductie, minder inname van verzadigde vetten, grotere inname van onverzadigde vetten en voedingsvezels en 30 minuten beweging op tenminste vijf dagen van de week.

Bij aanvang van de studie had 76 procent van de interventiegroep en 74 procent van de controlegroep lichte tot ernstige erectiestoornissen.

Na twee jaar waren deze percentages teruggelopen tot 44 procent bij de interventiegroep en 72 procent bij de controlegroep.