AMSTERDAM – Op pruimen, kiwi’s en mango’s uit de supermarkt zit het minste landbouwgif. Bloem- en witte kolen bevatten helemaal geen gifstoffen.

Aubergines en komkommers blijken het meest vervuild te zijn, concluderen de organisaties Milieudefensie en Natuur en Milieu uit een door henzelf uitgevoerd onderzoek.

Zij publiceerden donderdag de zogeheten Gifmeter op de website weetwatjeeet.nl. Door een beroep doen op de wet openbaarheid van bestuur verkregen de organisaties de meetresultaten van de overheid naar landbouwgifrestanten op groente en fruit in 2008.

Internationale normen

Alhoewel groente en fruit wel steeds minder gif bevatten, worden de internationaal vastgelegde normen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO nog steeds overschreden.

Van de gevallen waarin er in 2008 sprake was van overschrijding van de internationale gezondheidsnormen, was er bij slechts 40 procent óók sprake van een overschrijding van de Nederlandse wet. Door deze wettelijke lacune was het voor de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) onmogelijk om de overige 60 procent ook uit de handel nemen.

Spanje

De meeste producten van Nederlandse bodem zijn in verhouding twee keer zo schoon als producten uit het buitenland. Spanje, de grootste leverancier van groente en fruit aan ons land, laat een duidelijke verbetering zien.

Al gebruiken Spaanse telers wel nog meer gif dan hun Nederlandse collega’s.

Gezondheid

In het onderzoek wordt benadrukt dat het eten van groente en fruit erg belangrijk is voor de gezondheid. Daarom adviseren de organisaties ook dat de overheid en de supermarkten zich actief inzetten om gifresten op voedsel verder terug te dringen.

Volgens het onderzoek verkopen supermarkten Dirk van den Broek en Jumbo de meeste 'schone' fruit- en groentesoorten. Plus en Albert Heijn schotelen hun klanten relatief veel gif voor, aldus de organisaties.