AMERSFOORT - Ruim 88 procent van de Nederlanders is op het werk wel eens in aanraking gekomen met verbaal geweld. Ook fysiek geweld komt bij 30 procent voor. Dat blijkt uit het onderzoek 'Agressie op het werk' van trainingsbureau Cintea.

Mensen die tijdens hun werk fysiek contact hebben met klanten komen vaker (ruim 50 procent) in aanraking met fysiek geweld. 

21 procent, waaronder bijvoorbeeld verpleegsters, chauffeurs en winkelpersoneel, geeft aan dat fysiek geweld nou eenmaal bij z'n werk hoort.

29 procent vindt dat verbaal geweld bij het werk hoort. Van alle ondervraagden geeft 51 procent aan dat hij tijdens het werk in aanraking komt met intimidatie. Naast intimidatie wordt ook schelden en ander verbaal geweld genoemd.

Agressie melden

Op de vraag of de ondervraagden elke vorm van agressie melden, reageert ruim 42 procent bevestigend. Ruim 14 procent meldt niet elke vorm van agressie. 11 procent geeft aan alleen fysieke agressie te melden en 10 procent meldt agressie enkel als de gevolgen zichtbaar zijn.