ROTTERDAM - De Mexicaanse griep kan voor patiënten ernstiger uitpakken dan een gewone seizoensgriep. Ook verspreidt het nieuwe virus zich gemakkelijk. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling virologie van het Erasmus MC.

Het is de wetenschappers als eersten gelukt een goede vergelijking te maken tussen een normale griep en de Mexicaanse griep. De virologen maken hun bevindingen vandaag bekend in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Science.

Tot nu toe was het lastig om bij mensen de gevolgen van een gewone seizoensgriep te vergelijken met het nieuwe virus. Het probleem is dat de meeste mensen immuun zijn voor een normale griep, omdat hun lijf eerder met het virus in contact is gekomen.

Fretten

Bij de Mexicaanse variant is dat niet het geval. De onderzoekers hebben beide virussen daarom getest op fretten die niet immuun zijn. Bovendien ontwikkelt de griep zich in deze dieren op een vergelijkbare manier als bij mensen.

Het nieuwe griepvirus blijkt ernstigere symptomen te geven dan een gewone griep. "Het virus dringt verder het lichaam in, via de luchtpijp naar de longen. Ook verloren proefdieren die besmet waren met het Mexicaanse griepvirus meer gewicht en het duurde een paar dagen langer voordat het herstel begon", zegt Ron Fouchier, hoogleraar virologie bij het Erasmus MC.

Pandemie

De Mexicaanse griep blijkt zich gemakkelijk te verspreiden, namelijk via de lucht. "Er is geen lichamelijk contact voor nodig en daarin ligt ook de ernst van het virus", aldus Fouchier. Dit kan verklaren waarom het virus zich ook onder mensen snel verspreidt. Sinds 11 juni is officieel sprake van een pandemie.

De onderzoekers verwachten dat de Mexicaanse griep een blijvertje is. "Het is mogelijk dat het virus zo verandert dat de ziekteverschijnselen ernstiger worden. De informatie die we nu hebben opgedaan door het virus op dieren te testen kan nuttig zijn om verdere veranderingen van de Mexicaanse griep verder in kaart te brengen", schrijven de onderzoekers in Science.

De virologen verwachten dat er scholen dicht zullen moeten als het aantal griepgevallen in het najaar stijgt om verdere verspreiding van het griepvirus te voorkomen.