ASSEN - Het Openbaar Ministerie (OM) in Assen buigt zich over het lopende onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar het overlijden van patiënten in het Scheper ziekenhuis in Emmen. Allen overleden na een maagverkleining.

Het OM wil duidelijkheid over wat er bij deze ingrepen precies is gebeurd, zodat het kan beoordelen of er sprake is van strafbare feiten. Dat maakte het OM dinsdag bekend.

In het Scheper Ziekenhuis zijn zes patiënten overleden na een maagverkleining. Dit jaar hebben drie mensen zo'n operatie niet overleefd. Vorig jaar stierven eveneens drie patiënten.

De chirurg die deze operaties uitvoerde, werd op non-actief gesteld. De IGZ is in afwachting van het onderzoek door een onafhankelijke commissie, die de raad van bestuur van het ziekenhuis in Emmen heeft ingesteld.

Deskundige

Die commissie is samengesteld op advies van de Advies- en bemiddelingscommissie van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde. De commissie wordt geleid door professor Jan Greve, als deskundige op het gebied van maagverkeiningsoperaties. Bij het onderzoek wordt ook een patiëntenbelangenvereniging betrokken.