DEN HAAG - Het lukt het merendeel van de Nederlandse bevolking niet om op eigen kracht de leefstijl te veranderen. Dat blijkt uit onderzoek onder 45- tot 75-jarigen.

Onderzoeksbureau ResCon heeft onderzoek gedaan naar de kennis, houding en gedrag ten aanzien van vroege opsporing, gezondheidscheck(s), risicofactoren en leefstijl rondom diabetes, hart- en vaatziekten en nierziekten.

Dit onderzoek voerde het bureau uit op verzoek van de Nederlandse Hartstichting, het Diabetes Fonds en Nierstichting Nederland.

65 procent van de mensen heeft weleens een gezondheidstest gedaan. Men is bereid om de risico's op diabetes, hart- en vaatziekten en nierziekten aan te pakken, als dat na een check noodzakelijk blijkt. 

Mensen willen wel een stap naar een gezondere leefstijl zetten. Dit lukt hen echter in de praktijk niet, zo bevestigt dit onderzoek.

LekkerLangLeven

Een verontrustende constatering die om actie vraagt, vinden de gezondheidsfondsen verenigd in het programma LekkerLangLeven. Ziekten voorkomen vraagt duidelijk om méér dan kennis alleen.