AMSTERDAM - Meer dan 40.000 jongeren hebben zich afgelopen jaar laten testen op chlamydia. Zij gaven hiermee gehoor aan de oproep voor de eerste grote chlamydia-screeningsronde.

In totaal werden 1733 chlamydia-infecties opgespoord, bleek donderdag uit informatie van SOA Aids Nederland, die het onderzoek coördineert.

Voor de screening werden 300.000 jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 29 jaar uitgenodigd. De jongeren komen uit de regio's Amsterdam, Rotterdam en Zuid-Limburg. Via internet konden zij een test aanvragen en een pakket toegestuurd krijgen.

Urine

Voor de jongens zit in dit pakket een buisje om urine op te vangen. De meisjes kregen een test waarbij ze zelf een uitstrijkje kunnen maken.

De monsters stuurden ze naar een laboratorium. Twee weken later kregen ze online de uitslag. Deelnemers die besmet bleken, kregen een korte antibioticakuur.

De meeste infecties komen voor bij jongeren onder de twintig jaar, bleek uit de screening. Van de onderzochte jongeren was 7 procent in aanraking gekomen met de bacterie. Voor de groep van twintig jaar en ouder lag dit percentage op 4 procent.