AMSTERDAM - Deze week is het gevaarlijk om zonder zonbescherming in de zon te zitten. KWF Kankerbestrijding waarschuwt voor de extra zonkracht.

De UV-straling is de komende dagen zo krachtig, dat je beter niet onbeschermd naar buiten kan gaan.

Waarschuwingen

KWF Kankerbestrijding is tevreden over het nut van de sms-berichtjes die sinds vorig jaar worden verstuurd met waarschuwingen voor de zon.

Als het KNMI een zonkracht verwacht van 7 of hoger, krijgen de abonnees een waarschuwing om de zon te mijden. Vorige week werd het eerste bericht van dit jaar verstuurd. KWF Kankerbestrijding verwacht deze week drie keer een berichtje te verzenden.

Het KWF raadt dan af om tussen 12 en 15 uur in de zon te gaan zitten. Een kwartier in de zon zou al genoeg kunnen zijn om te kunnen verbranden.

Gevoelige huid

Te lang in de zon zitten, kan leiden tot huidkanker. Ga je toch de zon in? Smeer je dan goed in en zet een zonnebril en hoed of pet op. Vooral jonge kinderen moeten goed worden ingesmeerd.

Vooral mensen met een gevoelige huid krijgen het advies om niet alleen op het strand, maar ook als ze op straat lopen of in de tuin werken hun huid af te dekken of zonnebrandcrème te gebruiken.