RIJSWIJK - Mediq, het distributiebedrijf voor medische middelen, kreeg in maart al klachten over ondeugdelijke insulinespuiten. Het bedrijf verzuimde echter de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) daarover in te lichten.

Dat geeft woordvoerster Catrien van de Buttingha van Mediq toe naar aanleiding van de ontdekking dit weekeinde dat er 200.000 slechte NovoFine insulinenaalden in omloop waren.

Deze nepnaalden zijn niet door het moederbedrijf Novo Nordisk geproduceerd.

Ze zijn waarschijnlijk niet steriel en passen bovendien niet goed op de insulinepennen, waardoor ze kunnen afbreken.

Onvindbaar

''Nu hebben wij enkele weken moeten zoeken naar de leverancier van de ondeugdelijke naalden, terwijl Mediq al lang wist wie ze leverde. Het bedrijf is weliswaar niet verplicht ons te informeren, maar het moet wel zijn verantwoordelijkheid nemen,'' zo vertelt de zegsman bij de inspectie, Wouter van der Horst.

Mediq erkent dat het de inspectie had moeten informeren, ''al ligt de eerste verantwoordelijkheid daarvoor wel bij de importeur van de naalden'', benadrukt Van Buttingha.

In totaal zijn 200.000 naalden in omloop gekomen, waarschuwde de inspectie zaterdag. Daarvan is het grootste gedeelte inmiddels gevonden. Ongeveer 30.000 stuks, is de schatting van de inspectie, zijn echter nog niet achterhaald.

''We weten niet aan wie die zijn geleverd'', vertelt Van der Horst. De importeur van de naalden, Westerpark Farma Group, was lange onvindbaar voor de inspectie.

Verklaring

Een algemene waarschuwing over de nepnaalden naar Nederlandse bedrijven die insulinenaalden inkopen en leveren, heeft de inspectie niet gemaakt. ''Daar hebben wij niet voor gekozen, maar het was wellicht een optie geweest," aldus ter Horst.

"Wij wilden eerst de bevestiging hebben of de naalden ook in Nederland in omloop waren. Toen we het bedrijfje, dat de naalden onder meer aan Polen en Engeland leverde, eenmaal hadden getraceerd wisten we dat de ondernemer ze ook in Nederland heeft verkocht.''

Miniem

De IGZ begrijpt niet dat het bij een grote, beursgenoteerde onderneming als Mediq zo fout kan gaan en de ondeugdelijke door het controlesysteem kon glippen. De woordvoerster zegt dat de verschillen met de echte NovoFinen-naalden miniem waren.

''Wat we niet hebben geconstateerd, maar wat we wel hadden moeten zien was een aantal uiterlijke kenmerken op de doos. Dat we de inspectie niet hebben gebeld, zal ons niet meer gebeuren. We hebben direct onze procedures aangescherpt en daar hoort het informeren van de inspectie ook bij.''