'Behandeling lymfoedeem moet veel beter'

MAASTRICHT - De behandeling van lymfoedeem, vochtophoping in de vaten, moet veel beter. Artsen en andere hulpverleners moeten samenwerken, zodat de zwellingen eerder worden ontdekt, de behandeling sneller van start gaat en de zorg effectiever is.

Dat vindt dermatoloog Robert Damstra, die deze maand aan de Universiteit Maastricht promoveert op een onderzoek naar lymfoedeem.

Volgens hem is er onvoldoende aandacht voor de ziekte en hebben medici ook te weinig kennis over behandelmogelijkheden, terwijl in Nederland ongeveer 350.000 mensen lijden aan oedeem. De aandoening is chronisch.

Lymfoedeem komt vooral voor in armen of benen. Het aangedane lichaamsdeel zwelt op door een ontregelde afvoer van vocht in het lichaam, zelfs totdat de huid op knappen staat.

Hinder

Oedeem kan erg pijnlijk zijn en veel hinder veroorzaken, doordat de patiënt bijvoorbeeld geen gewone schoenen meer kan dragen.

De behandeling bestaat onder meer uit het aanmeten van een elastische kous en het insmeren van de huid. Ook is sinds kort een operatieve ingreep mogelijk, aldus Damstra. Vrijwel alle mensen met lymfoedeem hebben de rest van hun leven medische zorg nodig.

Wondroos

De ziekte kan aangeboren zijn, maar is ook vaak een gevolg van een behandeling aan borst-, prostaat- of baarmoederhalskanker. Lymfoedeem komt daarnaast veel voor in combinatie met de huidziekte wondroos. Mensen die daar aan lijden hebben vaak een aangeboren, onderontwikkeld lymfesysteem, zo heeft Damstra ontdekt.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie