Slimmere mensen hebben efficiënter brein

UTRECHT - Mensen bij wie de hersenen efficiënter informatie uitwisselen, hebben een hoger IQ. Dat stelt onderzoeker Martijn van de Heuvel van het UMC Utrecht. Hij publiceert hierover in het tijdschrift Journal of Neuroscience.

Voor zijn onderzoek analyseerde Van de Heuvel de hersenactiviteit van 19 gezonde proefpersonen met een MRI-scanner. Hij analyseerde de hersenactiviteit zonder dat de deelnemers taken hoefden uit te voeren.

De hersenen vormen een complex netwerk waarin verschillende gebieden continu informatie met elkaar uitwisselen. Volgens Van den Heuvel hebben de hersenen van mensen met een hoger IQ minder tussenstappen nodig om informatie van het ene gebied naar het andere gebied door het brein te laten reizen. Daardoor zijn ze niet alleen slimmer, maar ook sneller.

Tot nu toe was onbekend in welke mate de communicatie tussen verschillende hersengebieden van invloed is op het gedrag van mensen. Dit onderzoek is het eerste onderzoek dat laat zien dat intelligentie gerelateerd is aan hoe efficiënt de hersenen de verschillende informatiestromen aan elkaar kunnen koppelen.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie