HILVERSUM - Nederlanders hebben minder vaak seks, maar zijn meer dan ooit tevreden over hun seksleven.

Dit blijkt uit onderzoek naar de seksfrequentie van de gemiddelde Nederlander (15-70 jaar) door Motivaction in opdracht van de VPRO.

Voor een nieuwe serie van Café de Liefde was de VPRO benieuwd naar de stand van het Nederlandse liefdesleven.

In de eerste uitzending (maandag, Nederland 2, 22.50 uur) draait alles om de vraag of Nederanders nog wel tijd hebben voor hun partner, aangezien werk, kinderen en vrienden veel tijd in beslag nemen.

Even tevreden

Uit het onderzoek blijkt dat voor het eerst vrouwen even tevreden zijn als mannen. Dit betekent volgens seksuoloog Rik van Lunsen dat de emancipatiestrijd zich in de slaapkamer heeft voltooid.

Mannen hebben van vrouwen geleerd dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Nederlanders doen het minder vaak, maar vinden het wel leuker, concludeert de VPRO.

Ruim voldoende

Een meerderheid van 51 procent geeft zijn seksleven een zeven of een acht. Over de frequentie is 55 procent tevreden, 44 procent zou het vaker willen doen.

Van de ondervraagden doet 3 procent het dagelijks, 23 procent doet het meerdere keren per week. De grootste groep Nederlanders (24 procent) komt er een keer per week aan toe, terwijl 12 procent een keer in de twee weken seks heeft en 10 procent een keer per maand.