UTRECHT - De verslaving aan de partydrug GHB neemt toe. De risico's van dit roesmiddel worden door gebruikers ernstig onderschat. Dat meldde het Trimbos-instituut vrijdag.

Naar schatting zijn er momenteel enkele honderden GHB-verslaafden die in behandeling zijn bij instellingen voor verslavingszorg. Relatief een klein aantal, maar de verslaving onder gebruikers groeit snel, aldus het Trimbos-instituut.

GHB is een middel waarvan al snel zo veel wordt ingenomen dat de gebruiker een paar uur wegzinkt in een comateuze slaap. Veel gebruikers beschouwen dit als een onschuldige bijwerking, maar ze realiseren zich niet dat iemand in deze toestand kan stikken in de tong of braaksel, aldus het Trimbos-instituut.

Peuter

Afgelopen maandag moest een 2-jarig jongetje uit Eindhoven met spoed naar het ziekenhuis worden vervoerd, nadat hij op een vakantiepark in Ommel (Noord-Brabant), waar hij samen met zijn ouders was, GHB had binnengekregen en onwel was geworden. Hoe dat kon gebeuren, is nog onduidelijk.

GHB kan niet alleen tot bewusteloosheid maar ook tot ademhalingsproblemen leiden. Het is van oorsprong een narcosemiddel.