RIJSWIJK - Iets meer dan 90 procent van de patiënten krijgt van zijn apotheker nooit of soms informatie over hoe men een medicijn het beste kan innemen. Dat blijkt uit een peiling die is uitgevoerd in opdracht van de Stichting Miletus.

Miletus is een samenwerkingsverband van zorgverzekeraars die onderzoek doet naar patiënten en hun ervaringen. Trouw heeft er woensdag over bericht.

Volgens het onderzoek krijgt 59 procent van de patiënten nooit of soms informatie over het gebruik als ze een nieuw medicijn krijgen uitgereikt in de apotheek.

Eerder onderzoek wees uit dat er veel fout gaat met medicijngebruik. Mensen slikken de verkeerde of nemen hun medicijnen niet volgens de voorschriften in.

Hierdoor worden mensen onnodig zieker en kan het zelfs voorkomen dat ze overlijden. Bovendien jaagt het de gezondheidszorg op extra kosten.

Verbetering

Apothekers zeggen zelf dat ze veel doen aan voorlichting over veilig medicijngebruik. Volgens Miletus valt er op dit terrein nog veel te verbeteren.

De peiling wijst uit dat patiënten heel tevreden zijn over de service die apothekers bieden en de manier waarop ze de klant helpen. Ook wordt de apotheker heel betrouwbaar geacht.