ZAANDAM - Veel mensen zullen huiveren bij de gedachte. Maar toch staan steeds meer Nederlanders open voor hirudotherapie: de behandeling van kwalen met behulp van medicinale bloedzuigers.

Daarom organiseert het Medische Centrum Hirudotherapie van 17 tot en met 21 juni vier open dagen om de methode meer bekendheid te geven.

De kliniek in Zaandam is de enige plek in de Benelux waar de therapie met de diertjes wordt toegepast.

De Russische arts Aislou Guiliazova, die onder meer aan de Vrije Universiteit Amsterdam studeerde, introduceerde de alternatieve geneeswijze negen jaar geleden in Nederland. Inmiddels voert zij meer dan 1500 behandelingen per jaar uit.

Egypte

Een bloedzuiger produceert complexe biologische stoffen die hij in het bloed van de patiënt spuit. In ruil daarvoor tapt het diertje zo'n 4 cc bloed af. De oorsprong van de hirudotherapie is terug te voeren naar het Egypte van de farao's. De roemruchte Cleopatra zou al bloedzuigers hebben gebruikt om mooi en gezond te blijven.

De behandeling is volgens Guiliazova nagenoeg pijnloos. De arts stelt dat een hirudotherapie kan helpen tegen onder meer hernia, fibromyalgie (een soort reuma), migraine, reuma, RSI en sportblessures.

Bloedzuigertherapie wint terrein