RIJSWIJK - Angst en onwetendheid overheerst nog steeds onder de Nederlandse bevolking als die wordt geconfronteerd met mensen die hiv-positief zijn.

Die conclusie trekt het Aids Fonds naar aanleiding van een onderzoek van TNS NIPO onder ruim duizend mensen over hiv en stigmatisering in Nederland.

Ruim 40 procent van de Nederlandse bevolking denkt nog steeds dat je met tongzoenen hiv kunt oplopen.

Daarnaast denkt 15 procent dat contactsporten, waarbij veel wordt gezweet, risicovol zijn. Koks met hiv geeft volgens een deel van de ondervraagden ook een onveilig gevoel. Ruim een kwart eet liever niet in een restaurant waarvan een van de koks hiv-positief is.

Collega

Toch kwamen er ook positieve geluiden uit het onderzoek naar voren. Drie kwart van de mensen zou een collega met hiv niet anders benaderen in het dagelijks contact dan een collega die geen hiv heeft.

Een op de zeven zou die collega met het virus wel anders behandelen. Twee op de vijf mensen vindt het gevaarlijk als je tongzoent met iemand die hiv-positief is.

Bijna twee derde van de ondervraagden vindt dat een groepsleid(st)er met hiv verplicht is om de ouders van de kinderen daarvan op de hoogte moet stellen.

Vreemde discrepantie

''Een overgrote meerderheid van de Nederlanders denkt dat er in Nederland vooroordelen heersen over mensen die hiv-positief zijn. Echter, slechts een minderheid lijkt zelf vooroordelen te hebben. Hierin zit een vreemde discrepantie. Vooral omdat hij uit onderzoek van vorig jaar onder hiv-positieven gebleken is dat zonder uitzondering alle deelnemers ooit negatieve reacties hebben ervaren'', stelt het Aids Fonds.

Die vindt het tevens bemoedigend dat inmiddels een meerderheid weet dat hiv geen doodvonnis meer betekent.

Bewust maken

De campagne over stigma en hiv is volgens het Aids Fonds nodig om zo mensen bewust te maken van de ''voortdurende stigmatisering'' van mensen met hiv, door zowel laag- als hoogopgeleide mensen.

Aids Fonds: ''Dat is nodig omdat mensen met hiv zonder uitzondering negatieve reacties krijgen en tegelijkertijd maar een klein deel van de Nederlandse bevolking zegt vooroordelen te hebben.''