DELFT - Verloskundigen wijzen steeds vaker door naar een specialist bij bevallingen. Meer dan de helft van de vrouwen die bevallen, komt voor of tijdens de bevalling bij een gynaecoloog terecht.

Eind jaren tachtig was dat nog ruim een derde. Dat blijkt uit een analyse van bijna twee miljoen zwangerschappen, uitgevoerd door onderzoeksbureau TNO.

Vrouwen die voor het eerst een kind krijgen, vragen vaker om pijnstillers waardoor ze bij een specialist terechtkomen.

Vrouwen die al eerder zijn bevallen door middel van een keizersnee, komen ook vaker bij een gynaecoloog terecht.

Risico

Bijzonder hoogleraar verloskunde van het AMC Simone Buitendijk hoopt niet dat de trend doorzet. ''Voor vrouwen die weinig risico lopen, is verloskundige zorg beter.

Vrouwen ervaren die zorg als prettig. Een gynaecoloog is er voor noodsituaties. Een verloskundige heeft meer aandacht, rust en meer tijd.''

Thuisbevallingen

Ook thuisbevallingen kunnen in gevaar komen doordat er steeds vaker wordt doorverwezen. Buitendijk, tevens onderzoeker bij TNO, ziet ook daarin geen goede ontwikkeling.

''Het is heel belangrijk dat vrouwen kunnen kiezen om thuis te bevallen. Gemiddeld genomen zijn vrouwen die hun kind thuis krijgen, meer tevreden dan vrouwen die in het ziekenhuis bevallen.

Als ze thuis bevallen, hebben ze het gevoel dat ze meer controle hebben over het hele proces. En in de eigen omgeving bevallen vinden ze ook prettig.''

''We moeten voorkomen dat we niet doorslaan en vrouwen te snel naar een specialist sturen die de specialistische zorg eigenlijk niet nodig hebben.''