AMSTERDAM - Veel mensen die aan een depressie lijden, hebben last van een ontregelde biologische klok. Een nieuw medicijn dat het bioritme herstelt, kan voor veel patiënten een uitkomst zijn.

Dit geneesmiddel, agomelatine, werd woensdag gelanceerd tijdens een bijeenkomst in Amsterdam.

Het is al langer bekend dat er een verband is tussen depressie en een storing van het biologische ritme. ''Het is voor het eerst dat de depressie via deze weg kan worden behandeld'', zei professor Johan den Boer van de Rijksuniversiteit Groningen.

''Dit middel is alleen bedoeld voor mensen met een ernstige depressie'', lichtte de hoogleraar biologische psychiatrie toe.

Symptoom

Een bekend symptoom van een verstoord bioritme is een ontregelde slaap-waakcyclus.

Hier heeft een grote meerderheid van de patiënten last van; ze hebben moeite met inslapen of ze worden 's ochtends heel vroeg wakker, waardoor zij overdag vaak veel minder alert zijn.

Melatonine

Door het medicijn wordt de aanmaak van melatonine vergroot. Dit is een stof die mensen dag en nacht zelf aanmaken en die onder meer betrokken is bij de regulatie van de biologische klok.

Bij depressieve mensen is de productie van melatonine 's nachts veel lager dan normaal. Het medicijn grijpt in in dit afwijkende proces.