BILTHOVEN - Bij een 52-jarige Nederlandse man is Mexicaanse griep vastgesteld. Hij keerde op 6 mei met een KLM-vlucht terug uit Mexico en is de derde persoon in Nederland die de ziekte opliep.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde vrijdag de komende weken meer terugkerende reizigers met deze griepvariant te verwachten.

De man wordt behandeld met Tamiflu en is aan de beterende hand. Aangezien hij mogelijk besmettelijk was tijdens zijn vlucht, worden medereizigers die in zijn buurt zaten door de GGD benaderd. Zij krijgen virusremmers.

Cancun

Donderdag werd bekend dat een 53-jarige vrouw die op 30 april met een vlucht uit Cancun op Schiphol aankwam, de griep heeft.

Nog eerder werd de griep vastgesteld bij een 3-jarig kind dat met de ouders naar Mexico was geweest. De vrouw en het kind zijn inmiddels weer hersteld, aldus het RIVM.

Bestrijding

De bestrijding van de Mexicaanse griep in Nederland lijkt vooralsnog goed te lopen, aldus directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM vrijdag.

''We hebben geen aanwijzingen dat we gevallen van besmetting hebben gemist'', aldus Coutinho. Maar zegt hij, voorzichtigheid blijft geboden.

Het blijft volgens hem afwachten hoe het griepvirus zich de komende weken gaat verspreiden. Hij maakt zich zorgen over de situatie in de Verenigde Staten, waar het virus van mens op mens overspringt en ongeveer duidend personen heeft besmet.

Schiphol

De GGD Kennemerland registreert alle reizigers die via Schiphol naar Mexico gaan of uit dit land terugkomen. Deze mensen moeten een formulier invullen met hun contactgegevens.

Volgens een woordvoerder van de dienst zijn alle passagiers op deze manier gemakkelijk op te sporen in verband met gevaar voor besmetting met de griep. Vertrekkende en aankomende passagiers naar en van Mexico krijgen brieven met de meest actuele informatie over het griepvirus.

Ook mensen die op Schiphol werken en personeel van luchtvaartmaatschappijen krijgen uitgebreide informatie van de GGD over de Mexicaanse griep.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is vooralsnog niet van plan het reisadvies voor Mexico verder aan te scherpen. Op 29 april is het advies al gewijzigd en worden niet-essentiële reizen afgeraden.

Veel vakantiegangers die een reis naar Mexico hadden geboekt, hebben gebruikgemaakt van de mogelijkheid die reis gratis om te boeken naar een andere bestemming.

Maar die regelingen lopen eind mei wel ten einde, bleek vrijdag uit een rondgang langs grote touroperators die reizen naar Mexico aanbieden. De mogelijkheid geboekte reizen gratis om te boeken, betrof een ''zekere coulance richting de consument'', aldus de reiskoepel ANVR.

Hongkong

In Hongkong werd vrijdag de quarantaine opgeheven die was opgelegd aan hotel Metropark.

De Chinese autoriteiten lieten meer dan 280 hotelgasten en medewerkers gaan, die een week waren vastgehouden om verspreiding van de Mexicaanse griep te voorkomen. Onder de gasten waren acht Nederlanders.