AMSTERDAM - Er is een tweede geval van Mexicaanse griep in Nederland vastgesteld. Dat meldde het RIVM donderdag.

Het gaat om een 53-jarige vrouw die op 30 april met een vlucht uit Cancun op Schiphol aankwam. Ze is inmiddels behandeld met tamiflu en maakt het volgens het instituut goed.

Eerder werd de griep vastgesteld bij een 3-jarig kind dat met de ouders naar een feest in Mexico was geweest. Het kind maakt het volgens het RIVM weer prima.

RIVM

Roel Coutinho van het centrum infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM kan vooralsnog niet zeggen of verspreiding van de Mexicaanse griep in Nederland gaat doorzetten.

''Dat moet echt de komende weken blijken'', aldus Coutinho.

''In de Verenigde Staten is met twee- tot driehonderd nieuwe gevallen per dag sprake van verspreiding, maar of dat in Nederland ook gebeurt is moeilijk te zeggen.''

Vliegtuigen

Hij wijst op het feit dat in verschillende Europese landen iedere dag weer nieuwe gevallen opduiken, maar dat je die niet tegenhoudt door vliegtuigen uit Mexico te weren. ''Dat zou enkel een symbolische actie zijn'', aldus Coutinho.

Hij stelt dat mensen in Mexico of in het vliegtuig de ziekte kunnen oplopen, maar ook drie dagen later thuis.

''Dan hebben maatregelen als het weren van vliegtuigen uit Mexico weinig zin. In heel Europa openbaren zich nu gevallen. Vandaag alleen al in Spanje 81 gevallen, in Engeland 32 en Duitsland negen. Daarvan zijn zeventien mensen geïnfecteerd door anderen die in Mexico zijn geweest.''

Medepassagiers

Om verspreiding van de Mexicaanse griep te voorkomen wordt een groep reizigers op de vlucht OR 334 van Arke Fly opgespoord, al acht Coutinho de kans klein dat zij geïnfecteerd zijn.

Het gaat om de twee rijen die voor de 53-jarige Nederlandse vrouw zaten, twee rijen die achter haar zaten en de rij met mensen naast de besmette vrouw.

Ook toen nog niet zeker was dat de dame in kwestie werkelijk was besmet, heeft haar huisarts uit voorzorg al direct tamiflu gegeven. ''Ook haar man kreeg het medicijn uit voorzorg.''

Naar omstandigheden maakt de besmette vrouw het goed.

1900 gevallen

Het aantal mensen wereldwijd bij wie de Mexicaanse griep is vastgesteld, is met enkele honderden toegenomen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte donderdag melding van krap 1900 gevallen, verspreid over 23 landen.

Dinsdag was nog sprake van ruim 1400 mensen met het nieuwe griepvirus. De grootste stijgingen deden zich voor in de Verenigde Staten en Mexico, de brandhaard van het virus.

In Mexico zijn in totaal 942 gevallen geteld, in de VS 642. In Europa was Spanje de grootste stijger met een toename van 57 naar 73 gevallen.