GRONINGEN - Diabetespatiënten en oudere mensen vallen minder vaak, als ze een vibrerend zooltje in hun schoenen dragen. Het zooltje geeft steeds wisselende, maar niet-voelbare trillingen af, die helpen om de balans te verbeteren.

Dat heeft bewegingswetenschapper Juha Hijmans van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) vastgesteld na een onderzoek, waarop hij volgende week promoveert.

Hijmans verwachtte dat het dragen van steunkousen ook zou helpen, maar dat bleek niet het geval. De vibrerende zooltjes heeft hij speciaal voor zijn onderzoek ontworpen. Ze zijn nog niet in de winkel te koop, aldus een woordvoerder van het UMCG.

Bejaarden

Van oudere mensen is bekend dat ze wat minder stabiel zijn. Valpartijen bij bejaarden leiden niet zelden tot botbreuken en langdurige revalidatie. Diabetespatiënten kunnen last krijgen van zogenoemde neuropathie, waardoor ze slechter gaan voelen.

Ze voelen onder meer hun voetzolen slecht, wat een slechtere balans en dus vallen tot gevolg kan hebben.

Balans

De trillende zooltjes van Hijmans zorgen er voor dat de gebruikers hun voetzolen beter voelen en dus meer balans hebben. Omdat ze daardoor ook minder bang zijn om te vallen, verbetert de stabiliteit nog verder.

Sporters dragen wel steunkousen om de stabiliteit van voeten en enkels te verbeteren. Dat bleek bij de ouderen die Hijmans onderzocht, echter niet te werken. Door het dragen van steunkousen geven de zenuwen prikkels door aan de hersenen.

Hijmans denkt dat het brein van ouderen die prikkels niet meer snel genoeg kan vertalen naar het evenwichtsorgaan. Bejaarde mensen worden daardoor instabieler.