LONDEN - De morning-afterpil wordt door veel jonge vrouwen als énige vorm van anticonceptie gebruikt. Dat blijkt uit een Britse rondvraag van een studentenkrant.

Critici vrezen dat de gemakkelijke verkrijgbaarheid van het geneesmiddel vrouwen aanmoedigt om onbeschermde seks te hebben. De online verkoop en de verkoop zonder recept, kan vrouwen stimuleren om de morning-afterpil te gebruiken alsof het aspirines zijn. Ook zou het onbeschermde seks verder aanmoedigen.

Geen noodpil
Uit de enquête, uitgevoerd onder de studenten van de Kingston University in Londen, blijkt dat jonge vrouwen steeds vaker een beroep doen op de noodpil om zwangerschap te voorkomen. Terwijl het geneesmiddel oorspronkelijk op de markt werd gebracht als 'laatste redmiddel' als het condoom bijvoorbeeld is gescheurd.

Geen condooms
Uit de rondvraag komen nog enkele opmerkelijke zaken naar voren: een vijfde van de ondervraagden beweert wekelijks meer dan één seksuele partner te hebben.

Eén op de tien mannen zou ook wel eens met minstens twee vrouwen op een dag hebben geslapen. Een derde beweert meestal geen condooms te gebruiken bij nieuwe partners.