UTRECHT - Bijna dertig vliegtuigpassagiers die maandag tijdens een vlucht vanuit Mexico vlakbij de besmette driejarige peuter hebben gezeten, zijn opgespoord.

Ze krijgen preventief een virusremmer toegediend en worden de de komende tijd extra in de gaten gehouden.

Een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dat vrijdag gezegd.

Peuter

Het kind is besmet geraakt met het besmettelijke Mexicaanse griepvirus. Samen met haar ouders reisde de peuter met een Martinair-toestel terug na familiebezoek in Mexico.

Ook de stewardessen die de besmette kleuter tijdens de vlucht hebben verzorgd, krijgen de virusremmer Tamiflu toegediend. De GGD Kennemerland heeft dat vrijdag gezegd.

In het toestel zaten ongeveer tweehonderd passagiers.

GGD

De overige mensen die niet dichtbij het kind zaten, krijgen van de GGD een brief. Bij klachten (koorts gecombineerd met hoesten) moeten ze zich bij een arts melden.

In het uiterste geval kunnen de zieken in isolement in een ziekenhuis worden opgenomen.

Martinair blijft vooralsnog op Mexico vliegen. Wel krijgt de luchtvaartmaatschappij van de GGD instructies hoe het personeel aan boord kan worden beschermd tegen eventuele virussen.

Als reizigers tijdens de vlucht ziek worden, moet het personeel hen zoveel mogelijk apart houden, een mondkapje opdoen, en de patiënt na de landing door artsen laten onderzoeken.

Vaccin

Schoonmaakpersoneel dat de vliegtuigen reinigt, moeten hun handen extra wassen. Als ze ziek worden, moeten ook zij zich bij een arts melden.

Directeur Sjirk Kok van vaccinatiefabrikant Solvay Biologicals uit Weesp verwacht binnen twee weken een zogenoemd zaaivirus te krijgen van de Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC of de wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Het wordt de eerste stap in de productie van een vaccin tegen de Mexicaanse griep.

Deskundigen gaan ervan uit dat het vier tot zes maanden duurt voordat de vaccins klaar zijn voor gebruik. Solvay denkt genoeg te kunnen leveren om de Nederlandse bevolking in te enten.