AMSTERDAM - Bloedvoorziening Sanquin werkt aan een test om te controleren of gedoneerd bloed besmet is met de bacterie die q-koorts veroorzaakt.

De test is nodig omdat naar schatting 1500 Nederlanders (vooral Brabanders) de mysterieuze ziekte hebben opgelopen zonder dat ze daar iets van weten.

Tijdens de grote uitbraak van q-koorts vorig jaar in Noord-Brabant (800 bekende gevallen) heeft Sanquin overwogen te stoppen met de afname van bloed in het epidemiegebied, bevestigde secretaris medische zaken Cees van der Poel woensdag.

Omdat niet duidelijk is of de ziekte überhaupt overdraagbaar is via bloed en omdat een tekort aan donorbloed zou kunnen ontstaan, is daar toen van afgezien, legde Van der Poel desgevraagd uit.

Ingeademd

Uit literatuur is welgeteld één geval van besmetting met q-koorts via bloed bekend. De mensen die de ziekte in 2007 en 2008 opliepen, hebben de bacterie vermoedelijk ingeademd.

Sanquin en de Gezondheidsraad achten het risico op besmetting via bloed vooralsnog verwaarloosbaar. Viroloog Hans Zaaijer van Sanquin onderzoekt of het technisch mogelijk is om donorbloed te controleren op aanwezigheid van de bacterie. Het is niet te zeggen wanneer hij resultaten kan presenteren.

Zieke geiten

De q-koortsbacterie komt in grote hoeveelheden vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen en verspreidt zich door de lucht. De meeste mensen merken weinig tot niks van een besmetting. Een vijfde van de geïnfecteerden krijgt echter ernstige klachten zoals een longontsteking.

De GGD Hart voor Brabant telde dit seizoen tot dusver 51 nieuwe gevallen.