Extra vitamine D goed voor vrouwen met sluier

DEN HAAG - Het innemen van extra foliumzuur en vitamines D, K en B12 kan naast goede voeding bij bepaalde risicogroepen tot gezondheidswinst leiden. Zo is extra vitamine D goed voor vrouwen die een sluier dragen.

Dat blijkt uit een maandag verschenen advies van de Gezondheidsraad aan minister Ab Klink van Volksgezondheid.

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten. Het zit onder meer in margarine, maar ook zonlicht zorgt voor de aanmaak ervan.

Behalve voor vrouwen met een sluier is een vitamine D-supplement ook aan te raden voor mensen die onvoldoende buiten komen of die een donkere huidskleur hebben.

Zwanger

De Gezondheidsraad beveelt verder extra vitamine D aan voor jonge kinderen en voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar hebben er ook baat bij, omdat het de kans op een botbreuk bij een val vermindert.

Ook voor de vitamines K en B12 alsmede voor foliumzuur adviseert de raad voor bepaalde mensen een supplement. Extra vitamine K is goed voor pasgeborenen omdat het beschermt tegen een hersenbloeding.

Veganisten

Extra vitamine B12 is aan te bevelen voor veganisten. Deze vitamine zit niet in hun eten, omdat ze geen vlees nuttigen of ander voedsel van dierlijke oorsprong.

Extra foliumzuur ten slotte beveelt de raad aan voor vrouwen die zwanger willen worden. Het verkleint de kans dat baby's worden geboren met een open ruggetje.

In alle gevallen geldt dat gezonde voeding en voldoende bewegen ook belangrijk zijn.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie