STRAATSBURG - Er komt een Europese lijst van artsen tegen wie in het verleden in een van de EU-lidstaten tuchtmaatregelen zijn genomen of die uit het artsenregister zijn geschrapt.

Het Europees Parlement heeft deze week een voorstel van die strekking aangenomen van PvdA-Europarlementariër Dorette Corbey.

Corbey wijst hierop naar aanleiding van publiciteit over maagverkleiningsoperaties in een ziekenhuis in Emmen, die in een aantal gevallen een fatale afloop hadden.

De arts die de operaties uitvoerde zou eerder in Duitsland zijn beboet voor dood door nalatigheid. Als de zwarte lijst voor 'foute' artsen er eerder was geweest, zouden situaties als in Emmen mogelijk zijn voorkomen, aldus Corbey vrijdag.

Makkelijker

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) noemde vrijdag na afloop de gebeurtenissen in Emmen schokkend. Volgens hem is het aan het bestuur van het ziekenhuis en de toezichthouders om zich ervan te vergewissen dat ze geen slechte artsen in dienst nemen.

De minister liet al eerder weten dat het van belang is dat ook patiënten er gemakkelijker achter kunnen komen dat een arts op een zwarte lijst staat.