UTRECHT - De concentratie van het Anti-Müllerian Hormoon (AMH) in het bloed kan mogelijk beter voorspellen of jonge vrouwen risico lopen op verminderde vruchtbaarheid voor hun veertigste.

Dat concludeert gynaecoloog-in-opleiding Erik Knauff in zijn promotieonderzoek, dat hij uitvoerde aan het UMC Utrecht.

AMH-concentratie

De onderzoeker inventariseerde bij 259 vrouwen tussen de 25 en 40 jaar de AMH-concentratie in het bloed. De concentratie bleek lager te worden naarmate de eierstokveroudering ernstiger was.

Als de concentratie te laag wordt, een teken van het opraken van de eicellen, treedt de menopauze in ongeacht de leeftijd.

Menopauze

Volgens de onderzoeker is het misschien mogelijk de AMH-concentratie te gebruiken als maat voor het optreden van vroege onvruchtbaarheid, tussen de 30 en 40 jaar.

Vrouwen bij wie in de familie vroege menopauze aanwezig is, voor de 45 jaar, zouden dus al eerder in het leven hun AMH-concentratie kunnen laten meten. Maar voordat dit op grote schaal kan plaatsvinden, is meer onderzoek nodig. Knauff onderzocht ook de genetische achtergrond van vrouwen met een extreem vroege overgangsleeftijd.

Eierstokveroudering

Met het toenemen van de leeftijd neemt bij iedere vrouw de hoeveelheid eicellen af. Op een gegeven moment is de hoeveelheid eicellen zo klein dat de menstruatiecyclus geheel stopt en de overgang inzet. Als dat voor het 45e levensjaar is, dan wordt dat vroegtijdige eierstokveroudering genoemd.

Bijna een miljoen vrouwen in Nederland krijgt hier mee te maken. Bij ongeveer 75.000 vrouwen stopt de menstruatie zelfs voor het veertigste jaar.

Doordat vrouwen het krijgen van kinderen steeds langer uitstellen, vergroot dit het probleem van ongewenste kinderloosheid.