UTRECHT - Zwangere vrouwen moeten zo min mogelijk antidepressiva gebruiken. Dat stelt ziekenhuisapotheker Tessa Ververs in een onderzoek waarop ze op 14 april promoveert aan het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.

Bijna 2 procent van de zwangere vrouwen gebruikt de medicatie tegen depressies.

Volgens Ververs gedragen de ongeboren kinderen van de vrouwen zich in de baarmoeder onrustiger dan andere kinderen.

Hartafwijking

Ook komen de kinderen tijdens hun eerste levensjaar vaker bij de huisarts terecht. De kinderen hebben bovendien vijf keer zoveel kans op een hartafwijking waaraan ze geopereerd moeten worden.

Weliswaar zijn de kansen op een hartafwijking nog steeds klein (1,5 procent), ''maar het zal je kind maar zijn'', zegt Ververs.

De promovenda begrijpt dat sommige vrouwen met enstige klachten niet zonder de pillen kunnen. Maar het gros van de vrouwen zou volgens haar best op andere manier geholpen kunnen worden.

Psychotherapie

''Bijvoorbeeld met psychotherapie, of door aan nordic walking te doen. Alleen moeten huisartsen de vrouwen daar dan wel op wijzen. Nu schrijven ze vaak veel te snel op de automatische piloot pilletjes voor.''

De apotheker analyseerde voor haar onderzoek 40.000 zwangerschappen.

Volgens haar is niet bekend of de kinderen op latere leeftijd last blijven houden van het medicijngebruik van hun moeder. Ze pleit dan ook voor meer onderzoek. Ze vindt dat er sowieso meer onderzoek moet worden gedaan naar medicijngebruik door zwangere vrouwen.

Nu worden zwangere vrouwen vrijwel altijd uitgesloten van deelname bij studies.