BOSTON - Door het 'bruine vet' in je lichaam te stimuleren, kun je ongeveer 4 kilo per jaar afvallen. Zonder dat je hoeft te bewegen of te diëten. Dit blijkt uit drie nieuwe studies.

Voorheen werd aangenomen dat dit zogenaamde Brown adipose tissue (BAT) alleen aanwezig was bij baby's. Het zou ze warm houden. Maar tegen de tijd dat we volwassen en gespierder worden, zou dit goede vet totaal verdwenen zijn.

BAT is van nature bruin en krijgt daarom de bijnaam 'bruin vet'. Het meeste vet in ons lichaam is echter geel of wit. Uit de onderzoeken blijkt dat de helft van de volwassenen genoeg bruin vet heeft om het 'slechte' witte vet in hun lichaam af te breken. BAT wordt actief als je het koud krijgt. Het gaat dan wit vet verbranden.

Groei

Uit de onderzoeken bleek bovendien dat bruin vet meer voorkomt bij vrouwen, slankere mensen en mensen met een lage bloedsuiker. De onderzoekers hopen dat ze een manier kunnen vinden om de groei van BAT te stimuleren om mensen te helpen met afvallen.

Thermostaat

Ze gaan nu zelfs onderzoeken of simpelweg het terugdraaien van de thermostaat met een paar graden al effect heeft.

De drie nieuwe studies zijn uitgevoerd in Boston, Nederland en Finland en verschijnen in het wetenschappelijk tijdschrift New England Journal of Medicine.