Woensdag 17 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Therapieën tegen depressies voortaan vergoed

DIEMEN - Therapieën om depressies te voorkomen worden voortaan volledig gedekt door de ziektekostenverzekering. Dat heeft het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) besloten.
Door ANP

Een voorlichter bevestigde dinsdag een artikel daarover in de Volkskrant.

Jaarlijks krijgt bijna 10 procent van de volwassenen te maken met depressieve klachten. Slechts 2 procent van hen zoekt professionele hulp in dit voorstadium van een depressie.

Afname verzuim

Tot nu toe bepaalden verzekeraars per geval of de therapieën werden vergoed. De voorlichter kon niet zeggen hoeveel het de verzekeraar kost om deze zorg in de basisverzekering op te nemen.

Het CVZ verwacht wel dat de wijziging per saldo geld zal opleveren, omdat het arbeidsverzuim door de maatregel moet afnemen.Het CVZ brengt jaarlijks advies uit aan de minister van Volksgezondheid over het basispakket.

Behalve de adviezen aan minister Ab Klink heeft het College ook standpunten ingenomen over verzekerde zorg. Die zijn bindend en gelden per direct, lichtte de woordvoerder toe.

Aanvullende zorg

Ook de vergoeding van zorg aan kankerpatiënten heeft het College uitgebreid. Tot nu toe is de behandeling vooral gericht op het bestrijden van de tumor.

Het CVZ wil dat patiënten ook aanvullende zorg vergoed krijgen. Zo moeten ze geholpen kunnen worden bij het revalideren en ook terechtkunnen bij een diëtist.

''Deze zorg moet automatisch aangeboden worden. Voorheen bestond er altijd veel onduidelijkheid of mensen hier recht op hadden'', aldus de voorlichter.

Aanbevolen artikelen