Woensdag 17 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Meer teken met Borrelia-bacterie

WAGENINGEN - Bijna een vijfde van de teken in Nederland was vorig jaar besmet met de Borrelia-bacterie, die bij mensen de ziekte van Lyme kan veroorzaken. In 2007 was nog maar 10 procent van de teken besmet.
Door ANP

Dat maakten onderzoekers van de Wageningen Universiteit dinsdag bekend in het kader van de Week van de Teek.

De wetenschappers stellen ook vast dat het aantal teken daalt. Op onderzochte plekken liep het aantal teken tussen 2006 en 2008 met bijna de helft terug. De oorzaak van die afname hebben de onderzoekers nog niet weten te achterhalen.

Bossen

De meeste tekenbeten werden vorig jaar opgelopen in bossen en tuinen. De maanden mei, juni en juli telden de meeste beten.

De eerste maanden van dit jaar registreerden de onderzoekers 30 procent minder tekenbeten dan in dezelfde periode vorig jaar. De lage temperaturen zijn daarvan de oorzaak.

Schommeling

Het percentage met Borrelia-bacterie besmette schommelt overigens flink, aldus tekenexpert Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. In 2006 was zelfs bijna een kwart van de teken besmet met de bacterie.

De oorzaak van die schommeling is nog onderwerp van onderzoek. Wel staat vast dat het aantal geïnfecteerde teken in het najaar toeneemt. Mogelijk heeft het iets met de muizenstand te maken, aldus Van Vliet.

Teken lopen de bacterie namelijk vaak op na een beet in een besmette muis. Betrouwbare informatie over het aantal muizen in de natuur is echter niet beschikbaar. Ook vogels en egels zijn een bron van de Borrelia-bacterie.

De ziekte van Lyme uit zich bij mensen onder meer in griepachtige verschijnselen. De diagnose is daardoor soms moeilijk te stellen, zegt Van Vliet. De ziekte is wel behandelbaar met antibiotica.

Aanbevolen artikelen