GOTHENBURG – Meer mensen dan gedacht zijn waarschijnlijk allergisch voor een geuringrediënt dat gebruikt wordt voor shampoo, crèmespoeling en zeep. Zweedse onderzoekers vermoeden dat 2 procent van de bevolking er last van heeft.

Het zogeheten linalool zit in 60 tot 80 procent van alle producten voor persoonlijke verzorging en in schoonmaakmiddelen.

Wanneer dit ingrediënt aan de lucht oxideert (afbreekt), kan het een allergische reactie, zoals eczeem, veroorzaken.

Onderzoekers van de University of Gothenburg onderwierpen 3000 mensen die last hadden van eczeem aan een allergietest.

Tussen 5 en 7 procent bleek last te hebben van een allergie voor de geoxideerde vorm van linalool. In eerder onderzoek was dit maar 1 procent van de mensen die last hebben van eczeem.

Contactallergie

Linalool ruikt naar rozenhout en zit van nature in lavendel, mint en andere planten. Een allergie komt vaker voor bij stoffen waar je vaak aan blootgesteld wordt.

Omdat linalool zo veel wordt toegepast, hebben waarschijnlijk veel mensen een contactallergie voor dit stofje, vermoeden de onderzoekers.

Om te voorkomen dat het stofje oxideert en je last krijgt van eczeem, raden de onderzoekers aan om kleine verpakkingen te kopen en de dop altijd weer op de fles te doen.