DEN HAAG - Dure condooms zijn niet per definitie beter zijn dan goedkope. De goedkoopste condoom, de Jippy van 10 cent per condoom, is zelfs de beste koop. Dat bleek na het testen van 21 condooms door de Consumentenbond.

Bij eerdere tests van condooms door de Consumentenbond was er nog weleens wat mis, zoals zwakke plekken of lekkage. Nu scoren alle 21 typen op deze punten goed.

Barst- en lektest

Voor de barsttest zijn de condooms met lucht opgeblazen. Vervolgens is gekeken of ze niet te snel knappen. In totaal werden 315 condooms per type opgeblazen, waarbij er 10 mochten falen.

Bijna van elk type knapte een condoom. Alleen The Hot Rubber pure, Blausiegel HT special, Billy Boy, Mondos classic en Vulkan strong feeling kwamen zonder enkele scheur door de test.

Voor de lektest zijn 500 condooms per type onderzocht, waarvan er 3 per type mochten lekken. Van de Durex fetherlite bleken er 2 exemplaren lek.

ISO-norm

Dat de condooms goed uit de test komen, betekent overigens niet dat er nooit iets mis mee zou kunnen gaan. Ze zijn getest volgens de ISO-norm. Daarbij wordt een beperkt aantal missers geaccepteerd.