AMSTERDAM – Het middel Flecaïnide is in staat potentieel fatale hartritmestoornissen bij CPVT patiënten te voorkomen. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers uit de VS, Canada, Australië en Japan.

Voor de erfelijke hartziekte bestaat niet altijd een goede therapie. Sommige patiënten reageren niet op behandeling met een hartmedicijn. Tot nu was daar geen goed alternatief voor.

Flecaïnide lijkt door het testen op proefdieren en twee patiënten een nieuwe doorbraak te zijn, meldt het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine.

Het middel speelt een belangrijke rol in de behandeling van verschillende andere ritmestoornissen. Het remt direct de calciumkanalen in het hart. Hierdoor blijkt het ook effectief bij CPVT.

CPVT

CPVT (Catecholaminerge Polymorfe Ventriculaire Tachycardie) is erfelijke aandoening waarbij de elektrische activiteit van het hart verstoord kan raken.

Het hart lijkt normaal te functioneren maar bij inspanning of stress raakt het hartritme verstoord. In het ergste geval kan de patiënt hierdoor overlijden.

Behandeling

Behandeling van de ziekte bestaat uit het dagelijks gebruik van medicijnen, die ervoor moeten zorgen dat de hartfrequentie niet te hoog oploopt. Soms werken die niet voldoende, waardoor de patiënt ernstige hartritmestoornissen houdt.

Het AMC-ziekenhuis in Amsterdam nam als enige Europese instelling aan het onderzoek deel.