UTRECHT - Voor vrouwen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan, moet er een wettelijke verlofregeling komen. Daarvoor pleit Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.

Eén op de zes paren in Nederland krijgt te maken met een vruchtbaarheidsprobleem. Vaak hebben de vrouwen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan problemen met hun werkgever. Er zijn werkgevers die hier samen met hun werknemer prima uitkomen vanwege een regeling in de cao. Maar voor veel werknemers is niets geregeld.

Op dit moment gaan werkgevers verschillend om met werknemers die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan. Sommige tonen begrip voor de situatie, maar anderen zien hiervoor geen noodzaak en gebruiken het zelfs als reden om het arbeidscontract niet te verlengen.

"Voor zowel werknemer als werkgever is het niet prettig dat er onzekerheid bestaat over het recht op verlof en loon. Enkel een specifieke regeling kan een mogelijkheid bieden om verlof en loonaanspraken zeker te stellen", aldus onderzoeker Floris IJsendorn van de Universiteit Utrecht.

Volgens IJsendorn is met enkele kleine aanpassingen in de Nederlandse wetgeving een bijzonder verlof voor mensen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan te realiseren.