Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

'Gezondheidsproblemen door spaarlampen'

COVENTRY - Spaarlampen zijn ongezond. Tenminste, dat zeggen Britse artsen. Die trekken ten strijde tegen de spaarlamp, omdat deze UV-straling afgeeft en kwik bevat.

De Europese Unie heeft plannen om tegen 2012 alle gloeilampen te verbieden, zodat de consument verplicht wordt om spaarlampen te kopen. Britse artsen zijn daar echter niet over te spreken.

De artsen, verenigd in de groepen Right to Light en Spectrum Alliance, pleiten ervoor om gloeilampen in bepaalde situaties toch toe te laten, bijvoorbeeld voor mensen met huidallergieën.

Die mensen zouden last kunnen ondervinden van de spaarlampen door de UV-straling die deze afgeven.

Huidkanker

Bovendien hebben studies uitgewezen dat spaarlampen het risico op huidkanker verhogen. Een extra glazen omhulsel rond de spaarlamp kan overigens veel UV-straling tegenhouden, maar daar is de consument amper of niet van op de hoogte.

De Britse artsen zijn ook tegen de spaarlampen omdat ze kwik bevatten. Het gaat weliswaar om kleine hoeveelheden en het kwik komt alleen vrij als de lamp breekt, maar toch kunnen de gevolgen groot zijn.

Als een lamp breekt, moet de kamer ontruimd en 15 minuten gelucht worden. Maar zelfs dan kunnen de kwikconcentraties enkele weken later nog steeds erg hoog zijn. Tapijten, gordijnen en andere stoffen kunnen het kwik opnemen en nog lange tijd giftige dampen afgeven.

Er is ook een probleem met de elektromagnetische straling, die door spaarlampen wordt veroorzaakt. De straling blijkt tot op één meter afstand nog heel hoog te zijn.

Aanbevolen artikelen