ANTWERPEN - Alle kinderen tot twaalf jaar zouden ingeënt moeten worden tegen hepatitis A als zij op vakantie gaan naar landen rond de Middellandse Zee, Afrika, Latijns-Amerika en het Nabije Oosten.

Uit onderzoek blijkt dat uitbraken van de virale leverontsteking de laatste jaren vooral terug te voeren zijn op crèches en basisscholen.

Dat stellen onderzoekers van de Belgische Universiteit Antwerpen. Hepatitis A is niet levensbedreigend, maar kan met name volwassenen wel maandenlang ziek maken.

Menselijke ontlasting

Het virus wordt overgebracht door contact met menselijke ontlasting. In Nederland en België komt de ziekte door verbeterde hygiëne nauwelijks meer spontaan voor, maar onder meer in thuislanden van allochtonen is de kans op besmetting aanzienlijk, aldus de onderzoekers.

Hepatitis A uit zich door grote vermoeidheid, geelzucht en misselijkheid. De symptomen kunnen maandenlang aanhouden.

Kinderen

Kinderen hebben vaak helemaal geen last van een besmetting, maar ze pikken een infectie wel sneller op en steken volwassenen in hun omgeving aan.

Wie eenmaal hepatitis A heeft gehad, is voor de rest van zijn leven immuun. Desondanks is het volgens de onderzoekers te kostbaar om een landelijk vaccinatieprogramma tegen de leverontsteking op te zetten.

Knuffelen

Migrantenkinderen lopen in thuislanden waar sprake is van slechte hygiëne het snelst een infectie op door knuffelen met familie en spelen met andere kinderen.

Maar ook in Zuid-Europese vakantielanden ligt besmetting op de loer via bijvoorbeeld versbereid ijs of sinaasappelsap uit een vies persapparaat.

Onderzoekers

De onderzoekers raden vaccinatie sterk aan voor landen als Marokko, Tunesië, Egypte, Turkije en Algerije.

Zelfs voor kinderen die meegaan met een citytripje of een goed georganiseerde reis is inenten zeer wenselijk.

Voor landen in Oost- en Zuid-Europa en de Carïben is een vaccinatie aan te raden als de reis in twijfelachtige hygiënische omstandigheden verloopt, aldus de Antwerpse wetenschappers.